Dr. Oz in zelena kava

0 Flares Filament.io 0 Flares ×
Dr. Oz in zelena kava 3.50/5 (70.00%) 2 votes

Kdo je Dr. Oz? Je ameriški srčni kirurg, ki pa ima že nekaj časa svojo oddajo, kjer v kirurški opravi razlaga ljudem o zdravju ter jim deli zadnje zdravstvene nasvete. “Izumila” ga je Oprah, tudi sama polna razsvetljenih misli.

droz
Njegove oddaje ponavadi zmeraj najprej prikažejo kak “hudo grozen” problem, ki vas lahko v trenutku pobere. Potem se prikaže ves nasmejan Dr. Oz, ki to potrdi, zatem pa nadaljnjih štirideset minut razlaga o čudežnih rešitvah, zaradi katerih bomo živeli izjemno dolgo in neskončno srečno.

Ena zadnjih takšnih pogruntavščin je na primer ekstrakt zelene kave, ki naj bi maščobe v našem telesu skuril hitreje kot peč kurilno olje. Dr. Oz osebno namreč ljudem zagotovi, da je to pravi čudež in verjetno eno najpomembnejših odkritij na tem svetu. Ni za pričakovati druga, kakor da bodo ljudje, ki so predebeli v trenutku planili še po eni hitri rešitvi.

Prva točka naj bo ta: ČUDEŽNA DIETA ALI TABLETA NE OBSTAJA! Obstaja samo ena metoda hujšanja in sicer ven mora it več, kot je šlo noter in to ne z dieto, pač pa z delom.

Druga, verjetno pomembnejša točka pa je ta, da bi se ljudje morali na veliko izogibati ljudi kot je ta čarovnik iz Oza. Je namreč izobražen zdravnik, zaradi česar ima moč, saj mu ljudje zaupajo. A večja kot je moč, hujše so (lahko) zlorabe.

Dr. Oz ima oddajo zaradi denarja, ne iz humanitarnih vzgibov. In medije večinoma zanima denar, ne vsebina. Vsebina je tisto, kar proizvaja denar. Oz tako pač mora nenehno predstavljati nove ali stare probleme in ob tem ponujati nove rešitve. Vsak teden… Enkrat se hujša z lubenicami, drugič z litri limonade, potem z južnotunguzijskimi rdečimi oreščki kaku-malahanga, nato z ekstraktom zelene kave. Bolj eksotično in nenavadno kot je, bolj zanimivo in resnično se bo ljudem zdelo.

Za preprost nasvet “jejte manj in se redno gibajte”, pač nihče ne bo plačal in mediji niso zainteresirani. Šema Oz je zgolj oglaševalska industrija na dveh nogah in samo zato, ker nosi modro kirurško obleko ter uporablja izraze, ki zvenijo znanstveno, še mu ne gre verjeti. Med drugim vneto zagovarja tudi homeopatijo, za katero je jasno, da je popoln absurd.

“Ekstrakt zelene kave” je zgolj zadnja modna muha, ki obljublja čudeže, šarlatani Ozove kvalitete pa jo na veliko promovirajo. Kot dokaz navajajo kar lastne kvazi ter neobjavljene raziskave. Tako je na primer doktor Oz opravil “raziskavo” na stotih ženskah, od katerih je polovica prejemala placebo, druga polovica pa ekstrakt zelene kave.

Tablete so uživale dva tedna, ob tem pa beležile svoje jedilnike. Rezultati so bili sledeči: “kavna ekipa” je izgubila v povprečju cel kilogram v dveh tednih, med tem ko je “placebo ekipi” uspelo izgubiti le pol kilograma. IZJEMNO! Seveda ni potrebno poudarjati, da bi se takšen rezultat reklamiral kot “Ženske, ki so uživale te tablete, so izgubile kar 100% več telesne teže!”, kajti to mediji počno.

A ker se zavzemamo za skeptično razmišljanje, je tukaj potrebno zapisati, da obstajajo močni dokazi, da že samo beleženje prehranskega dnevnika pomaga pri izgubi teže. Prav tako pa razlika pol kilograma v dveh tednih verjetno ni pomembna, saj takšno variacijo zlahka pripišemo dnevnemu življenjskemu ciklu; na primer, če dolgo niste ničesar pili, ali pa ste ravnokar spili kozarec vode.

Z ekstraktom zelene kave so bili opravljeni tudi poskusi na miših, pri katerih posebnega učinka na izgubo teže ni bilo, so pa zato bili opaženi zgodnji znaki diabetesa (Univerisity of Westrn Australia), česar še sicer ne gre implementirati na ljudi. Vendar tudi meta analiza (analiza analiz) rezultatov uporabnikov teh tablet ni našla nobene pomembne povezave z izgubo teže.

Zato ne zapravljajte denarja za takšne neumnosti, saj ne delujejo, ali pa delujejo komaj omembe vredno, cene so pa zmeraj zasoljene. Tablete, ki jih reklamira čarovnik iz Oza recimo stanejo 30 ameriških dolarjev NA DAN!

image_pdfimage_print